Молода опера «Ukraine Terra Incognita»

Молода опера «Ukraine Terra Incognita»

Українські митці створять Молоду оперу «Ukraine – Terra Incognita», яка в унікальний спосіб поєднає давні пісні, симфонічну музику, фрі-джаз, відео-арт та інноваційні костюми. Ритуальні, рекрутські, козацькі, чумацькі, колискові, любовні пісні, що сягають корінням сотень років, проростуть у вишуканій незвичній формі сучасної опери.

Оперу присвятили співаку і воїну Василю Сліпаку.

Проект опери виношувався роками. Від ідеї вивести традиційну українську пісню (особливо багатоголосся) на світову оперну сцену, до переосмислення пластів давніх пісень і віднайдення способів їх поєднання із сучасним мистецтвом. Цього року, завдяки сотням українців, проект зібрав стартову суму на Спільнокошті, отримав сприяння Міжнародного фонду «Відродження» і нарешті втілиться за підтримки Українського Культурного Фонду.  

«Ukraine – Terra Incognita» – розповідь про воїна, що здатен втримати в собі Залізне Серце та захистити Дім, Рід, Любов. Це простий сюжет, але не вистачить й сотні опер, щоб вичерпати його. Ця земля, Terra Incognita, подарувала нам Степ, де кожне покоління могло себе випробувати,  віднайти  і дати шанс наступним…

Молода опера «Ukraine – Terra Incognita» будується довкола архаїчної української пісні, зберігаючи її принципи (мелодика, гармонія, ритм, фактура). Народний спів у ній повністю замінить академічну манеру подачі звуку у вокальних партіях.

У молодій опері поєднуються три різні типи імпровізації: традиційна пісенна (голосіння), європейська фрі-джазова та  оркестрова.

Співаки «Ukraine – Terra Incognita» є акторами, котрі існують в сценічному просторі як перформери та володіють техніками архаїчного співу.

Сценографія опери включає  костюми-трансформери, які ставатимуть в певні моменти частиною декорацій, та відео-арт, котрий іноді буде візуалізацією персонажів: Степ, Дім, Залізне Серце…

Міф Залізного Серця: фрагмент

Молода опера «Ukraine – Terra Incognita» є розповіддю у п’яти міфах, що проростають крізь час.

Про них режисерка Уляна Горбачевська розповідає так: 

Упродовж років я переспівала сотні пісень. Деякі змушували  повертатися і проживати їх знову, і знову. Вони ніби хотіли проявитись і промовити певними темами, через які  думають, відчувають і мріють покоління людей на цій землі. Наприклад, «Міф Роду» –   ритуальні жіночі пісні. В них заданий ритм поколінь, циклічне коло року і життя. «Міф Дому» – колискові, казки, бавки, перші звуки-промовляння, перші кроки, «передмова життя»… «Міф Любові» – ліричні, драматичні, ніжні, вибухові, як сама любов у всіх її контрастних проявах. «Міф Степу» – козацькі та чумацькі пісні наповнені відчуттям волі. «Міф Залізного Серця» – це  ствердження мужності, стійкості і сили: «Жари не боюся, дощу не бажаю. Щей стою в дивнім лузі й процвітать думаю».

Творці:

Авторкою ідеї є режисерка та співачка Уляна Горбачевська. Музика опери є результатом багаторічного вивчення архаїчного співу та академічних досліджень композиторки Марії Олійник

Творчу команду сформовано так, щоб поруч зі вже відомими виконавцями, могли розкритись  молоді митці. У складі співочого ансамблю поряд із Уляною Горбачевською співтворять молоді актори-співаки Марко Свіжінський, Денис Іванів, Софія Лешишак, Андріана-Ярослава Саєнко, Катерина Смірнова, Ольга Баландюх, Сергій Бадюк та вже знані Микола Береза (режисер театру ім. Леся Курбаса, виконавець головної ролі у фільмі «Червоний»)  і Ярослав Федорчук (актор у фільмах «Брама», «Наші Котики»).

В оперу залучений Ukrainian Festival Orchestra під керівництвом Тараса Демка та Івана Остаповича.  Диригуватиме Тарас Вергун

Імпровізувати запрошені знакові для українського джазу музиканти: барабанщик та перкусіоніст Ігор Гнидин і саксофоніст Михайло Балог.

Відео-арт творить одна з найдосвідченіших українських формацій VJ group CUBE разом зі сценографом та художником проекту Володимиром Олещуком. Костюми розробляє відома дизайнерка Марта Ваххольц. Над брендовою продукцією проекту працює молода художниця Зірка Савка.

Менеджерська команда проекту сформувалась завдяки співпраці молодіжної організації YMCA Lviv (керівниця проекту Олександра Сорокопуд, піар-менеджер, доброволець Юрко Вовкогон) із «Фундацією Василя Сліпака» (керівник Орест Сліпак) та ГО «Кримський Дім» (керівник Алім Алієв). Проект консультує  музикознавиця Леся Олійник

У знімальній групі поряд із Остапом Костюком (реж. фільму «Жива Ватра»), який здійснюватиме творчий нагляд за відео та оператором-постановником Ігорем Лещуком (команда фільму «Випчина. Село одного дня») працює молода відеомейкерка Настя Безпалова.

Для команди цей проект – щось більше, ніж власне постановка опери. Це передавання сенсів, думок і переживань. Схоже до стану людини, яка прагне виспівати щось надважливе. Насамперед, почуття себе на цій землі і своєї відповідальності поміж минулими і майбутніми поколіннями.

Уляна Горбачевська
Уляна Горбачевська
Режисерка, авторка ідеї та лібрето. Відома українська співачка та режисерка. Досліджує автентичні народні пісні та давні духовні наспіви України. Створює нові театральні та музичні форми, поєднує автентичний спів з авторськими імпровізаціями.
Співпрацює з відомими українськими та іноземними митцями, серед яких: Юрій Андрухович, Клаус Куґель, Петрас Вишняускас, Марк Токар, Рішард Лятецький та ін.
Марія Олійник
Марія Олійник
Композиторка. Навчалась у Королівській Консерваторії в Гаазі (Нідерланди) та Львівській Національній Музичній Академії ім. М. Лисенка. В її творах поєднуються сучасна класична стародавня європейська музика. Марія також звертається до джерел автентичної співочої традиції України. 2017 р. на міжнародному музичному фестивалі «Контрасти» відбулась прем’єра її твору «Присвята Василю Сліпаку».
Співаки
Співаки
Микола Береза – провідний актор театру ім. Леся Курбаса, кіноактор.
Марко Свіжінський – актор театру ім. Леся Курбаса.
Софія Лешишак – актриса театру ім. Лесі Українки.
Денис Іванів – студент відділу фольклористики КНУ імені Тараса Шевченка.
Ярослава Саєнко – студентка Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка.
VJ groupe Cube
VJ groupe Cube
Віджей-група «КУБ» створена у 2006 році на базі одноіменного івано-франківського кіноклубу. Зараз група складається з трьох віджеїв: VJ Glow (Сергій Пілявець), VJ DaPix (Денис Овчар), та VJ Ra (Роман Шкромида). «КУБ» творить відеоарт у проектах Юрія Андруховича та групи «Karbido». Бере участь у відомих арт-фестивалях («Ostrale bienale», «ПортоФранко», «Ізоляція»), робить мапінг, медіаінсталяції, відеографіті на будівлях.

Присвята Василю Сліпаку:

Молода опера «Ukraine – Terra Incognita» має присвяту Василю Сліпаку – людині мистецтва, яка залишила світову кар’єру, щоб захищати свою землю і можливість вільно творити іншим.  

«Найкращий спосіб подякувати людині – продовжити справу, якою вона жила. Ми хочемо, щоб пам’ять про Василя не потонула у потоках пафосних промов і сліз. Тому робимо вишуканий сучасний музичний проект. Робимо так, щоб Василю сподобалось».

Процес створення опери:

Через карантин команда проекту була змушена відмовитись від участі іноземних митців, перейти в експрес-режим творення та переформатувати прем’єри в залах на відеозапис постановки опери. Але, незважаючи на всі перешкоди, молода опера вже набуває обрисів: співочі репетиційні сесії відбуваються в Карпатах, тандем Уляни Горбачевської та Марії Олійник працює над партитурою, творяться відео-арт, костюми та декорації…  

  • Національна прем’єра опери-міфу «Ukraine – Terra Incognita» відбудеться 14 жовтня 2021 року у День захисників і захисниць України у Львівській Національній Опері.

Наступними роками Молода опера «Ukraine – Terra Incognita» планує презентувати українське мистецтво у найпрестижніших залах світу. Зокрема, для команди проекту важливою є постановка опери в Парижі, де співав Василь Сліпак.

Контакт (коментарі, інтерв’ю, інфопартнерство):

Юрко ВовкоГон

Організатори:

YMCA Lviv (Громадська молодіжна організація «Християнська асоціація – YMCA»)

Громадська організація «Фундація Василя Сліпака»

Громадська організація «Кримський Дім»

За підтримки Українського Культурного Фонду:

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Сайт: ucf.in.ua, Fb: www.facebook.com/ucf.ua