У Львові з’явився «Дерев’янко»

У Львові з’явився «Дерев’янко»

14 січня у Львові   відбулася презентація Дерев’янка. Це 4-метрова дерев’яна маріонетка для вуличних вистав, створена ветеранами АТО, щоб дарувати радість дорослим і дітям.

Дерев’янко стане героєм яскравих вуличних вистав в Україні та їздитиме на фестивалі за кордоном, щоб тішити дорослих і малечу. Веселий і щирий Дерев’янко буде своїми вчинками показувати, що основна риса людини – робити добро. Навіть, якщо ця людина зроблена з дерева.

Дійство-презентацію Дерев’янка разом творили ветерани АТО, гурт «LIRWAK», піонери українського діджеїнгу Derrick & Tonika, Garry Shumoff та всі люди доброї волі.  Символічним стало те, що до Дерев’янка прийшли щедрувати діти зі Станиці Луганської та добровольці, які захищали це місто у 2014-15 роках. Діти з прифронтових територій приїхали до Львова у рамках проекту «Мозаїка» відомої співачки та режисерки Уляни Горбачевської.

Подія відбулась 14 січня 2018 р. у Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького в рамках свята Твоя зима у Парку.

Про Дерев’янка:

  • Висота – 4,2 м.
  • Вага – 620 кг.
  • Матеріал – соснові дошки.
  • Характер – людський.

Ідея створення Дерев’янка виникла у добровольця Назара Витрикуша ще до війни. Упродовж 2017 року на тренінгах, організованих «YMCA-Львів», сформувалась команда ветеранів, які допомогли бойовому побратиму реалізувати цю мрію. Спільна праця стала новим досвідом та арт-терапією для ветеранів, які зі створення Дерев’янка розпочали «Театр вуличної маріонетки». Сценарії вуличних вистав для Древ’янка будуть спільно розроблюватись режисерами та ветеранами АТО.

Дерев’янко пересуватиметься за допомогою телескопічного автонавантажувача, імітацію ходьби виконуватимуть учасники проекту за допомогою спеціальних кріплень. Керувати Дерев’янком одночасними злагодженими діями мають 10 хлопців. Це будуть видовищні дійства з музичним супроводом, вигадливими костюмами та залученням глядачів.

Основний задум створення Дерев’янка – продемонструвати, як простими добрими справами можна нівелювати пропагандистські штампи та інформаційні маніпуляції.

Проект здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.