Школа медіаграмотності: старт!

Школа медіаграмотності: старт!

Як знати, що ця новина не фейк? Мабуть варто всього лише відвідати школу критичного мислення та медіаграмотності, щоби навчитися відрізняти маніпуляції від раціональності, а пропаганду від здорового глузду.

5 та 6 грудня YMCA Lviv спільно із Львівським національним університетом та ГО «Інститут Республіка» гостинно прийняли усіх студентів, школярів та звичних львів’ян, щоби навчити взаємодіяти із інформаційним середовищем, розсудливо його сприймати.

У час майндфулнесу та електронної демократії молодь стикається із проблемами оперування фактами та часто може підпадати під вплив спотвореної, неправдивої інформації. Саме тому для нас важливо запобігати небезпеці в інформаційному полі, навчати молодь зважати та правильно приймати рішення, керуючись якісними аргументами, розглядаючи ситуацію з різних сторін.

YMCA Lviv стала майданчиком, де можна висловити свої погляди, передати цінний досвід як для молодого покоління, так і для досвідчених викладачів та тренерів.

Проект здобув широкий резонанс, акцентуючи увагу на навичках факт-чекінгу, критичного мислення, усунення упереджень людського інтелекту, фільтрації інформаційного поля та виявлення фейків. Також відбулося осмислення принципів роботи демократії і її захисту (фактчекінг, протидія маніпуляції та популізму).

Школа залучила високоякісних тренерів, серед яких : викладач політології ЛНУ ім. І. Франка Андрій Гарбадин,  громадський активіст та бізнес-тренер у сфері менеджменту Святослав Стець, блогер Андрій Горбунов,  асистентка кафедри нових медій і журналістка порталу Lviv.com Тетяна Павліченко,  головна редакторка Дивись.info Валерія Печеник, відома львівська журналістка та редакторка Наталія Войтович.

Проект став чудовою нагодою презентувати цінності, можливості, а тому згуртувати навколо себе активних, креативних волонтерів. Він допоміг YMCA Lviv розширити поле можливостей, додавши медіа грамотність та критичне мислення як одну із сфер діяльності та співпраці.

Результати:

  • 92- молодих людей із навчками медіаграмотності
  • 23 000 активних взаємодій у соціальних мережах та у громадському середовищі
  • 2-денна навчальна програма
  • 1 підсумковий відеоролик для подальшоїпромоції проекту
  •  1 команда молодих політологів та журналістів для реалізації наступних Шкіл медіаграмотності 

Ми отримали нові інструменти (використання соціальних мереж) для створення фокус-груп та дослідження інтересів і потреб молоді у спільноті. Саме такі проекти розвивають у молоді відчуття відповідальності за зміни у локальній спільноті, своїй громаді.

Та YMCA Lviv ніколи не зупиняється на досягнутому. Вже цього року Молода рада планує продовження проекту шляхом створення періодичних сезонних шкіл із заданою тематикою, виданням науково-популярних журналів, проведення спільних конференцій та лекторіїв, наукових читань, створення просвітницьких відеороликів, що навчатимуть критичного мислення та медіаграмотності віддалено.

Школа критичного мислення лише підтверджує, що від навчання варто отримувати не лише практичні навички та теоретичні знання, але й задоволення).

Думай глобально – дій локально!