Це буде довгий пост про те, як ми цілу осінь їздили у прифронтові території. Пост про неймовірно сильних і щирих людей та їхні організації, котрі волонтерять для цивільних і військових. Пост про внутрішнє світло і українську впертість, які допомагають нам щодня наближувати Перемогу.

Завдяки підтримці ООН Жінки та WPHF в рамках проєкту #ВолонтеркиЛьвів наші Марія Кісіль та Богдан Зданевич із YMCA Lviv всю осінь возили гуманітарну допомогу для людей поблизу фронту та відвідували місцеві волонтерські ініціативи з моніторинговими візитами.

Наші Великий та Малий Бусики, подаровані данськими друзями із KFUM-KFUG намотували тисячі кілометрів, а волонтери вимітали все зі складів і скарбничок, щоб виконати запити. Збирати волонтерку для прифронтових територій нам допомагали наші перевірені друзі: Студентське Братство Львівщини, Благодійний фонд “Ти ніколи не будеш один” та Благодійний фонд “Старе місто”. За що дякуємо їм усім.

І разом зі всіма українцями дякуємо нашим захисникам і захисницям, які стоять між нами і смертю. Разом ми вистоїмо і відбудуємо нашу країну!

А зараз будемо розповідати про чудових волонтерів і волонтерок, які живуть близько до війни і віддають свій час та сили, щоб допомогти вижити іншим: старим і дітям, інвалідам, самотнім, багатодітним сім’ям, людям із зруйнованими будинками та зруйнованими долями…


  • ВЕРЕСЕНЬ

На початку вересня ми їздили в громади Кіровоградської та Дніпропетровської області, які безпосередньо межують з прифронтовими територіями та прийняли велику кількість внутрішньо-переміщених осіб.

У Кропивницькому ми привезли гуманітарну допомогу на склад Громадської організації  “Стежка”. Вони підтримують молодих матерів з немовлятами, людей похилого віку, осіб з інвалідністю, забезпечують лікарні медициною та допомагають притулкам для тварин.

У Дніпрі ми завітали до ГС “Бізнес мережа сільських жінок”, яку очолює наша подруга Софія Буртак.

Спілка працює сфері підтримки жіночого підприємництва на селі, менторства, супроводу жіночого бізнесу та подолання наслідків війни та має широку мережу на сході України. Спілкуючись про те, наскільки потрібне навчання фандрейзингу та менеджменту для нових волонтеських ініціатив, ми вирішили у співпраці провести такі тренінги для жінок-волонтерок.

У Дніпровській області ми відвідали Благодійній Фонд “Живи Зараз ” у м. Тернівка. Вони забезпечують біженців та їхніх дітей найнеобхіднішим: продуктами, постільною білизною, засобами гігієни, одягом, підгузками, іграшками… Також допомагають ЗСУ.

Наприкінці вересня ми побували в громадах Харківської області.

Там ми вперше познайомились з волонтеркою пані Ніною у смт. Новопокровка. Пані Ніна працює із пошуком та роздачею гуманітарної допомоги у своєму селищі та навколишніх селах. Гуманітарну допомогу в основному шукає через сторінки благодійних фондів та громадських організацій. Вона, та жінки, що гуртуються навколо неї забезпечують допомогою біля 4000 сімей.

У Харкові ми зустрілися з жінками волонтерської ініціативи “Червона Хвиля”, яка виникла на базі однойменного підприємства. Всю гуманітарну допомогу вони сортують у своєму власному приміщенні. Основним напрямком їхньої діяльності організації є  надання допомоги населенню прикордонних селищ та соціально незахищеним верствам у Харківській області: багатодітні матері, самотні люди з інвалідністю, пенсіонери. 


  • ЖОВТЕНЬ

Цього місяця ми двічі їздили з візитами до громад у Харківській та сумській областях.

У Харкові ми мали нагоду поспілкуватися із паном Станіславом з волонтерської ініціативи “Гай‘s”. Ініціатива ще з 2015 року допомагає людям, які перебувають у складних життєвих ситуаціях. А сам пан Станіслав із початком повномасштабного вторгнення завдяки широкій базі контактів возив допомогу у прифронтові території, а із них евакуював сім’ї.

Благодійний Фонд “Душа Харкова. Роксана і команда”, який ми відвідали, є  волонтерською благодійною кухнею. Вони щодня готують їжу для людей, що постраждали від обстрілів та для військових на блокпостах. Окрім харчування, волонтерки організовують благодійні і розважальні заходи для дітей. Зокрема їздять з візитами в Краснокутськ, де є дитячий будинок в якому перебуває 184 дитини з ментальною інвалідністю.

Харківській області в місті Новий Коротич ми відвідали Благодійний фонд “Надія і Перемога“. Фонд допомагає військовим та надає гуманітарну підтримку населенню прифронтових громад. Це в основному забезпечення генераторами, утеплення житла, постачання продуктів харчування, дров, буржуйок, предметів особистої гігієни.

Дуже тепла зустріч вийшла із Громадською організацією “Творчі незалежні патріоти Лялькова оборона”. Вони діють на базі Харківського державного академічного театру ляльок. У перший день повномасштабного вторгнення, близько 180 людей (переважно акторів і співробітників театру) об’єдналось для гуманітарної допомоги цивільним і військовим. Зараз активісти організації планують  проводити майстер-класи з театральної і акторської майстерності, малювання, створення мультфільмів на деокупованих територіях Донецької і Луганської областей.

У Сумах наші волонтери зустрілися з працівниками Благодійного Фонду “Дзеркало Добра”. Вони займаються постачанням медичних засобів та продуктів переселенцям, людям похилого віку, багатодітним сімʼям, дітям з інвалідністю, одиноким матерям. Також фонд допомагає притулкам для тварин. Із військовими фонд співпрацює для передачі допомоги у прифронтові та прикордонні села, які часто обстрілюють.


  • ЛИСТОПАД

Спілкуючись із волонтерками у прифронтових громадах, ми часто чули від них про потребу хоча б базового навчання із фандрейзингу, спілкування з міжнародними фондами, менеджменту організації… Більшість ініціатив виникло через нагальні потреби, спричинені війною і їх ведуть жінки, що ніколи не займались громадською діяльністю і не працювали з грантами. Щоб дати їм поштовх до розвитку 4-5 листопада у Львові YMCA Lviv організувала Круглий стіл. На нього приїхали десять волонтерок – представниць організацій та ініціатив із Сумської, Кіровоградської, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської областей. Окрім тренінгів, ми багато спілкувались про те, як допомогти волонтерському руху перейти до планованої постійної діяльності та обговорили можливість подальшої роботи як частини жіночої волонтерської мережі.

Листопадові поїздки привели нас до громад Дніпропетровської, Донецької, Полтавської та Харківської областей.

У Кривому Розі ми приїхали до Громадської організації “4.5.0”. Вони працюють як розподільчий центр, розподіляють гуманітарну допомогу на маленькі села, закупляють ліжка та  обладнання для медзакладів,  допомогають сім’ям військовим та запускають створення реабілітаційного центру в Криворізькому районі.

У місті Першотравенськ ми спілкувалися із військовою волонтеркою пані Світланою, яка зібрала навколо себе групу ініціативних жінок. Вони допомагають місцевим військовим лікарням. Організовують їм забезпечення таких речей, як постільна білизна, милиці та колісні крісла, розхідники та перев’язувальні матеріали.

Також наші волонтери заїхали до ГО “Міське товариство інвалідів м. Покровськ”. Воно

зареєстроване ще у 1990 році. Велику частину їхньої діяльності займає пошук та роздача гуманітарної допомоги для місцевих і біженців з інвалідністю та їхніх сімей. Через постійні обстріли Покровська, руйнувань зазнають помешкання їх підопічних і тому організація також збирає кошти на відновлення помешкань та підтримку постраждалого населення.

На Полтавщині у Миргороді ми зустрічалися із пані Вірою. Жінки з її волонтерської ініціативи  забезпечують військовослужбовців на передовій їжею швидкого приготування. Пані Віра є викладачкою історії у місцевій школі. Їхня благодійна кухня досі працює без вихідних і забезпечує харчування військовослужбовців на блокпостах. Продукти забезпечують місцеві фермери та підприємці.

У Харкові ми відвідали Благодійний фонд “Справжня Україна” та “Благодійний фонд Юлії Скубак”. Пані Юлія із колегами з 2009 року займалась допомогою одиноким матерям, неблагополучним сім’ям, дитячим будинкам. Після деокупації Харківщини вони почали активно працювати з дітьми, які залишаються на звільнених територіях. Вони організовують для дітей заходи з психологами, проводять арт-терапію, розважальні дитячі свята.

Наша волонтерська осінь 2023 року була нелегкою. Але завдяки цим світлим людям, які знаходять сили жити і волонтерити, ми теж набираємось віри і натхнення для праці, бо ми всі разом творимо майбутню Україну!

Моніторингові візити відбувалися в рамках проєкту «Посилення спроможностей жіночої мережі волонтерок у Львівській області» (#ВолонтеркиЛьвів) за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва.

Отримати додаткову інформацію про Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги та його роботу в усьому світі можна на сторінці фонду www.WPHFund.org та www.WPHFund.org/1000WomenLeaders