YMCA Lviv: річний звіт 2023

YMCA Lviv: річний звіт 2023

ВСТУПНЕ СЛОВО

 виконавча директорка YMCA Lviv Олександра Сорокопуд

Ми як світова спільнота на даний момент є свідками того, як руйнується система світового міжнародного права. 5 грудня 1994 року Україна підписала Будапештський меморандум, добровільно та свідомо стаючи на бік відмови від ядерного озброєння. США, Велика Британія та росія гарантували безпеку всім українцям та українкам в обмін на безядерний статус. Україна показала себе як країна свідомих християн – серед різних варіантів вибору було обрано шлях до миру ненасильницькими методами з опорою на довіру нашим союзникам.

у 2014 році росія анкесувала Крим та здійснила вторгнення на Сходу України. Тоді росія вперше висунула ультиматум про застосування нею ядерної зброї на випадок українського спротиву. Від моменту повномасштабного вторгнення росія знищила до тла бомбардуванням сім українських міст, захопила атомну електростанцію та погрожує застосуванням атомної зброї супроти безядерної держави Україна. При цьому росія досі належить до ради Безпеки ООН, а представники її неурядових організацій на міжнародних майданчиках оголошують себе “поза політикою”. Ми ж не можемо, на жаль, дозволити собі такої розкоші. Для нас позиція поза політикою сьогодні означає смерть з тортурами від рук російського солдата завтра.

Ми щодня ховаємо дітей в підвали і ванни від російських ракет. І всі міжнародні гарантії, надані 30 років тому досі не є достатніми, щоб припинити геноцид українців. Пишучи це сьогодні, я не знаю чи вже до кінця дня не довідаюсь про смерть ще однієї української родини, близької мені людини, родича чи друга. Наші серця – то суцільні некрологи з невимовлених слів та невиплаканих сліз за тими з нас, що йдуть щодня… Пишучи це сьогодні,я не знаю чи застосування ядерної зброї не відбудеться в моєму домі завтра. Наша надія та право на справедливий мир все ще в майбутньому…  

Читайте більше у нашому річному звіті ⇓

Що робити громадській організації, коли вся твоя країна опинилась перед загрозою знищення? На це питання український третій сектор знайшов відповідь: робити все можливе для допомоги захисникам, підтримки постраждалих і, незважаючи на втому і відчай, продовжувати свою справу.

Повномасштабна агресія росії не застала YMCA Lviv розгубленою. Наша організація формувалась із активістів, які брали участь у Революції гідності, організовували реабілітаційні програми для переселенців з Криму та Донбасу, працювали з сім’ями ветеранів… Однак, і для нас останні два роки стали викликом, який ми могли подолати лише завдяки невтомній праці всієї нашої команди, допомозі друзів і партнерів з різних країн та взаємопідтримці українців, яка вмикається в нашого народу у найтемніші часи.

Зараз ми, як і більшість українських організацій, волонтеримо для нашої армії і підтримуємо людей, котрі більше постраждали від війни, ніж ми. Ми шукаємо шляхи, як запобігти вигоранню у інших волонтерів. Ми розуміємо, що час в якому нам випало жити і почуття, які переживають наші співвітчизники потрібно встигнути висловити через мистецтво.Ми працюємо для нашого майбутнього проводячи навчання і дозвілля для молоді та дітей.

Ми робимо те, що вміємо з вірою, що наші зусилля роблять ближчою Перемогу.

 YMCA Lviv у 2023 році

Для нас, як і для всіх українців та українок, 2023 рік був дев’ятим роком російсько – української війни та другим роком повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ми його пережили завдяки взаємопідтримці та допомозі наших партнерів. 

Цього року YMCA Lviv змогла продовжувати власну діяльність та надавати підтримку громадам у прифронтових територіях завдяки нашим друзям  KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus та ООН Жінки в Україні. Також наші данські партнери разом із Y’s Men International подарували нам двох помічників – Великий та Малий Бусики, які збирають гуманітарну допомогу та везуть в райони, постраждалі від війни.

Дякуючи підтримці YMCA Tokyo ми провели літні табори для дітей із волонтерських та ветеранських сімей де займались робототехнікою, малювали комікси, проводили заняття із безпеки та самозахисту.

Українська  молодь мала можливість проходити тренінги з лідерства, фандрейзингу та медіаграмотності,  навчатися демократичних процедур прийняття рішень завдячуючи YMCA Europe.

Дякуючи підтримці YMCA Calgary ми утримуємо наші тренінгові зали, а за допомогу YMCA Detroit та Premiere Urgence Internationale ми обладнали наш простір для розширення тренінгів та створення молодіжного антикафе.

2023 року YMCA Lviv за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) та ООН Жінки в Україні здійснила проєкт Розбудови спроможності жіночої волонтерської мережі у Львівській області (#ВолонтеркиЛьвів). Цей великий проєкт включав різнопланову підтримку найактивнішого прошарку українських жінок – волонтерок. В його рамках ми надавали фінансові та юридичні консультації, проводили майстер-класи, тренінги, семінари і табори, здійснювали моніторингові візити до волонтерок у прифронтові території, влаштовували музичні дійства, фотовиставки та перфоманси,  знімали фільми, створювали комікси про волонтерок та проводили багато інших активностей.

А крім того, ми встигли презентувати нашу Оперу-міф «Ukraine – Terra Incognita» в Румунії, Данії та США, за що вдячні YMCA Romania, YMCA of the USA, Greater Austin YMCA, YMCA of Metropolitan Detroit та нашим найближчим друзям KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus.

Зараз ми готуємо низку проєктів для підтримки ветеранських сімей, продовжуємо співпрацювати з волонтерками, розробляємо програми літніх таборів для молоді та розвиваємо наш простір для різних активностей.

Ви можете приєднатися до вже існуючих наших проєктів або ж у співпраці створити щось зовсім нове.

Тяжкі часи допомагають більш е розуміти ціну дружби. Українці зараз відчувають підтримку світу і це дає нам сили боротись за свою незалежність і працювати для майбутнього. Разом ми зможемо все!

ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ
Ми будемо раді серед наших друзів бачити і вашу організацію – пишіть нам і заходьте до нас в гості у Львові!