Підтримуємо тих, хто допомагає іншим!

Підтримуємо тих, хто допомагає іншим!

Вже з 2014 року волонтерські мережі в Україні формувались на основі громадського руху та інституційному досвіді громадських організацій, але в той же час були вільними та мобільними, часом залучаючи до свого руху одразу кілька організацій, а інколи навпаки – жодної, будуючи цілі проекти суто на довірі та лідерському потенціалі залучених до мережі активістів та активісток.

З початком російсько-української війни у 2014 році в УМСА Львова з’явились нові пріоритети: реінтеграція ветеранів та допомога тимчасово переміщеним особам у Львові, й відповідно до цього структура, проєкти та партнери. Волонтерські мережі завше були на крок попереду, вказуючи організації вектор руху та висвітлюючи ідеї для проектів.

Загострення російсько-української війни в лютому 2022 активізувало взаємодію волонтерського середовища для швидкого реагування на нову загрозу – окупацію України російськими військами. Частина нашої команди – Юрко Вовкогон (менеджер УМСА Львів), Олександр Ябчанка (волонтер, консультант організації), Сергій Бадюк (співак в Опері-Міфі «UkraineTerra Incognita”), Олег Коляса (волонтер, консультант з розвитку організації), Орест Гнідець (організаційна команда Опери-Міфу), Віталій Бохняк (УМСА Європи та УМСА Києва) доєднались до ЗСУ, режисерка Опери Уляна Горбачевська почала проводити майстер-класи з українського співу в Європі та концерти спільно з джазменом з Польщі Ришардом Лятецьким для збору коштів на нові гуманітарні потреби та потреби команди у війську, співачки Опери й акторки Софія Лешишак та Катерина Смірнова стали волонтерками шелтерів для переселенців та підтримали кампанію збору коштів на потреби друзів у війську.

Поруч із цим Софія Буртак, Віталій Бохняк, Олег Коляса, Марія Кісіль, Андрій Артим, Ірина Вуйцик – у Львові – та Олександра Сорокопуд, Наталя Захарків, Іван Драгомирецький, Максим Дзінера, Уляна Толокунська, Катерина Кривошей, Майкл Річардс та низка інших волонтерів та волонтерок – в Європі – налагодили мережу закупівлі обладнання та гуманітарних речей, в яких є потреба для захисту життя друзів на фронті та людей, що постраждали від війни.

Спільними зусиллями вдалось провести збір та передати допомогу відповідно до запитів: тепловізори, метеостанції, рації, взуття, транспорт, спальники та каремати, павербанки, засоби особистої гігієни, їжу. Відповідні звіти є на приватних сторінках волонтерів у мережі Фейсбук.

Як допомагає УМСА?

З лютого ми розширили нашу команду в полі, залучивши на повну зайнятість Марію Кісіль та Ірину Вуйцик, а Софію Буртак і Альону Романюк – на часткову зайнятість, завдяки підтримці YWCA/УМСА міста Орхус та фандрейзинговій кампанії на підтримку України. Також, завдяки данським партнерам, до нашої команди доєднався бусик, який вже волонтерить і розвозить гуманітарну допомогу.Ми мріємо посилити саме цю частину нашої волонтерської роботи, створивши на її основі програми підтримки, реінтеграції та реабілітації військових та їхніх родин, знайшовши партнерів серед відповідних організацій УМСА в США, Данії, Швейцарії та інших демократичних країнах. До наших найближчих потреб належить купити ще мінімум два авто на фронт, взуття, рації та тепловізор.

Тримаємо стрій!

*всі фото взято з фейсбук сторінок Юліїї Хомчин,Олександри Сорокопуд,Софії Буртак та Максима Дзінери.