Емоція через пісню: як творить Ольга Баландюх

Емоція через пісню: як творить Ольга Баландюх

Коли починаєш спілкуватися з Ольгою Баландюх ніби поринаєш в інший світ – світ творчості, краси та різноманіття.  Можна зануритися у “Голос української природи”, відчути “Космічні експресії”, відкрити архаїчні пісні чи спробувати на смак наш світ через емоції авторки.

Днями у Ольги вийшла прем’єра пісні «Не зникай», яку дівчина написала ще у жовтні 2021 року, проте записала її під час війни. «Попередньо це була пісня про втрату дуже важливої людини, про втрату загалом. Завжди болить те, що ти любиш, кого більше немає поруч з нами. І цей біль нестерпний, – ділиться переживаннями Ольга. – Після 24 лютого на цей текст глянула з іншої перспективи – загинуло багато чоловіків, жінок, синів, братів. Це пісня про наших людей, які боронять Україну і гинуть за неї. Це про віру у те, що близькі люди будуть з нами живі, здорові та неушкоджені».

Уже два роки Ольга Баландюх працює з командою YMCA та командою Опери-Міфу «Ukraine – Terra Incognita». Співпраця почалася із конкурсу «Голос країни», на якому Оля познайомилася із Уляною Горбачевською, режисеркою та співачкою Опери. Обидві виконавиці потрапили до команди Тіни Кароль. Після закінчення проекту, кожна повернулася до звичного життя, проте 1 червня 2020 року Оля на запрошення Уляни прийшла на першу репетицію  «Ukraine – Terra Incognita» і пов’язала своє життя з цим проектом.

«Опера відкрила для мене інший бік української народної пісні. Коли почула архаїчні пісні, багатоголосся… Це космос. Ніколи не могла собі уявити, що українська пісня настільки сильна емоційно», – згадує перші репетиції Ольга і розповідає про здавалось забуті українські народні пісні, народне звукодобуття, численні майстер-класи, які занурювали її у світ архаїчної пісні.

Ольга, модель та художниця, розвиває власні ініціативи, викладає вокал та гру на скрипці. Її сольний проект має кілька розгалужень. Музично-візуальна проповідь «Голос української природи»: музична колекція, яка включає різні стилі – фольк, етнік, трохи шаманства і медитації у поєднанні із відео, яке захоплює подих. На створення цього проекту Олю надихнула українська природа. «Раніше мандрувала Карпатами, 10 днів жила в оточенні гір. Щодня різна погода, різні враження від того, що я бачила. Робила фото, знімала відео. В голові почала грати мелодія. Я записала її на диктофон і коли приїхала, почала розвивати», – розповідає  авторка історію створення 11 композицій, інспірованих Карпатами.

Інший проєкт – «Космічні експресії». Ольга захоплюється астрономією і передає через абстракції та експерсіонізм реальні об’єкти в космосі. Мисткиня мала художню виставку у палаці Гната Хоткевича, після чого виникла ідея зробити музику та відео у доповнення до художніх творів. У результаті ця ініціатива має 4 мелодії.

Є ще низка ліричних пісень, які поки що не об’єднані єдиною назвою, але допомагають відтворити та пережити емоції та почуття через музику. Після повномасштабного вторгнення Росії, Оля записала кілька народних пісень – «Балада про Мальви», «Сонце низенько, вечір близенько», «Ой у полі древо», а також ще три композиції до «Голосу української природи».

«Зазвичай надихають Карпати і природа, проте зараз надихає злість і ненависть щодо війни і того, що відбувається. Спочатку зібрати себе творчо було дуже складно. Зараз знаходиш силу творити в іншому. Я мрію, щоб якнайшвидше завершилася війна на користь України, щоб всі повернулися здоровими, цілими. Щоб Росія більше не нападала”, – відповідає Ольга на питання, де черпає натхнення для своїх композицій.

Попри те, що виконавиця зараз повністю занурена у Оперу-Міф і готується разом з командою до гастролей, вона готує кілька творчих сюрпризів. «З піаністкою Христиною Федорняк готуємо прем’єру пісні “Ніжні грози», а також з Олегом Чаплею, гітаристом та засновником гурту NORDFLØW, рок-композицію під назвою “Все буде Україна»», – ділиться планами Ольга.