Опера-міф «Україна Terra Incognita» у Данії

Опера-міф «Україна Terra Incognita» у Данії

З 3 по 9 липня в м.Орхус (Данія) пройшла всесвітня конференція YMCA World Council 2022, яка проводиться раз на чотири роки і збирає представників з усіх країн.
У рамках конференції проводились різні панельні дискусії, групова робота, загальні сесії Конференції, в яких були залучені понад 1200 представників YMCA, що знайомилися між собою, обмінювалися досвідом та напрацьовували Бачення-2030.  Чи не на кожній зустрічі згадували Україну та українців, що зараз борються за свободу та демократичні цінності ціною власного життя. 
Українська опера-міф «Україна Terra Incognita»  стала частиною церемонії відкриття конференції. Уляна Горбачевська, Катерина Смірнова, Ольга Баландюх, Яся Саєнко та Софія Лешишак через містерію за кілька хвилин змусили понад тисячу людей з різних куточків планети аплодувати стоячи.
Через поєднання традиційного українського співу, імпровізаційної музики, театральних костюмів та відео-арту наші артистки  відкрили для учасників з різних континентів красу, унікальність та самобутність української культури. 

«Коли дізнавалися, що ми з України, то першею реакцією було: «Як круто співали ваші дівчата. До сліз», а уже потім: «У вас же зараз війна?», – розповідає Марія Кісіль, координаторка проектів YMCA-Львів, яка теж була в Орхусі.

Команда також презентувала частину опери-міфу «Україна – Terra Incognita» для мешканців Даніі у соборі міста Орхус. Цей виступ став дуже важливою частиною проекту, оскільки такі заходи поширюють знання про нашу культуру світі, допомагають налагоджувати міжнародні зв’язки та примушують задумуватись, хто насправді є українці.

Перфоманс став містком між людьми різних традицій та культур і допоміг донести до сотень людей те, що зараз переживає кожен українець.  

Після проникливої містерії – неймовірної, глибокої, чуттєвої – колектив опери-міфу «Україна – Terra Incognita»   отримав кілька пропозицій щодо виступів в інших країнах і наша команда зараз займається іх організацією.

Нагадаємо, що опера-міф це сучасний музичний проект, який через давні пісні розкриває цінності українців: дім, любов, воля – те, за що зараз боремося всі ми. Саме мистецтво стає майданчиком, який дозволяє донести те, що відбувається в Україні, з позиції сильного та незламного народу.