Опера-Міф вийде у телеверсії

Опера-Міф вийде у телеверсії

Молода опера-міф «Ukraine — Terra Incognita», над якою працює YMCA Lviv, вийде у відеоформаті та англомовному перекладі, щоб розповідати сучасним мистецтвом про нашу боротьбу, наших героїв і цінності, які вони оберігають.

Сучасна опера на основі давніх пісень була створена українськими митцями минулого року. Війна зруйнувала плани на виступи в Україні та за кордоном. Частина команди опери зараз воює, частина займається волонтерською діяльністю, а частина працює на культурному фронті. За підтримки Goethe-Institut ми зараз працюємо над створенням телеверсії з п’яти серій- «міфів», про українську землю, яка століттями породжує воїнів, про дім та любов, які вони змушені залишати щоб захистити, про боротьбу та віднайдення себе для нового життя.

Ідея такого формату виникла під час прем’єри 14 жовтня 2021 року у Львівській Опері. Тоді відеозапис події професійно забезпечувався компанією Ukr.Stream із застосуванням зйомки 360-градусною системою “DynamiCam”. Звукозапис опери здійснила одна із найбільш фахових українських компаній «Тік-Так».

Продюсером телеверсії стане  Юрій Іванишин (фільм «Зима у вогні»; номінований на Оскар 2016 р., фільм «Life to the limit»; 2022 р.), режисер та продюсер постпродакшену Ivan Vasilets.

Окрім самої опери, до телеверсії увійдуть розповіді режисерки Уляни Горбачевської про досвід війни в Україні, про унікальність нашої культури та про пісні, що гостро відлунюють у сучасності. Творці Опери-Міфу вірять, що телеверсія виконуватиме свою місію в боротьбі з російською пропагандою насамперед серед діячів культури та поціновувачів сучасного мистецтва у світі.

«Міф має багатошарову, а не лінійну структуру, тому говорити про нього потрібно мовою асоціативною, мовою символів, знаків, меседжів. Наша опера — це мікроформи, які складаються в один монументальний вислів. Ця мікроформа є самодостатньою, вона може промовляти незалежно від інших структур. Водночас зміст всієї опери складається вже у глядача в голові. Глядач стає, по суті, співавтором, адже складаються вони у всіх по-різному. Але є ще така штука, як світові міфи, або архетипи, притаманні всьому людству, про етичні, моральні речі, про ідеали. Один з найвеличніших міфів людства — про Воїна, який іде здобувати славу, захищати Дім і вічна Жінка, яка його чекає. Наша опера про цей міф теж, тільки сказана крізь українську душу»; — говорить авторка ідеї та режисерка Опери-Міфу Уляна Горбачевська.

Довідка

Опера-Міф «Ukraine – Terra Incognita» поєднує спів традиційних українських пісень, симфонічну музику, фрі-джаз, відео-арт, сучасну хореографію, футурофолкові костюми та новітні технології. Музика опери є результатом багаторічного вивчення традиційного співу Уляною Горбачевською та академічних досліджень композиторки Марії Олійник.

У складі співочого ансамблю, поряд з Уляною Горбачевською співтворять Микола Береза (режисер театру ім. Леся Курбаса, виконавець головної ролі у фільмі «Червоний»), Ярослав Федорчук (актор театру ім. Леся Курбаса, ролі у фільмах «Брама», «Наші Котики»), Сергій Бадюк (актор у фільмі «Чорний Ворон», учасник гурту «Чорноморці»), Марко Свіжінський (актор театру ім. Леся Курбаса), Денис Іванів (співак, актор у фільмі «Весільний спадок», учасник гурту «Щука-Риба»), Софія Лешишак (актриса театру ім. Лесі Українки), Андріана-Ярослава Саєнко (співачка, музикантка), Катерина Смірнова (фріланс-мисткиня), Ольга Баландюх (співачка, художниця).

Фінансування проекту телеверсії здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Робота над оперою розпочалась завдяки доброчинних внесками сотень українців на Спільнокошті, підтримці УКФ та наших партнерів KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus. Організовує проєкт Опери-Міфу YMCA Lviv разом із Фундацією Василя Сліпака.

Сайт Опери-Міфу: https://ukraine-young-opera.com/about-opera

Світлини Ростислава Павлика